Dia dari Syurga

 
Drama adaptasi novel dia dari Syurga.
Terbitan Mache All Stars
Setiap Hari kecuali jumaat 12.05 tenghari.


Sinopsis:

Marissa Aisya seorang graduan dari Melbourne University, Australia tiba-tiba disuruh jadi tea lady di sykt abinya. Tanpa byk soal Marissa ikutkan saja. Dia mahu jadi anak yang taat kepada abinya, kerana hanya abinya saja yg tinggal. Arwah umminya sudah lama meninggal dunia. Di pejabat, dia sering di buli oleh Naqib Zakuan, jurutera kekwat yg telah lama bekerja di syarikat abinya.


“Ada apa-apa lagi Bos Zakuan?”

“Ada. Tolong buatkan saya nescafe panas, kurang susu, lebih nescafe dekat saya. Setiap pagi saya nak ada nescafe itu atas meja! Awal pagi. Saya tak nak lambat-lambat.”


Zakuan yang baru sudah putus cinta dengan Maisarah mengambil pendekatan, semua perempuan sama saja. Tetapi dia terlupa yang dia sudah berjanji dgn ibunya yang dia mahu membawa balik kekasihnya ke Sungai Petani minggu itu. Drpd nak sebut nama Maisarah, tersebut nama Marissa. Tak pasal, Marissa kena jadi kambing hitam. Terpaksalah Zakuan membuat rancangan untuk memerangkap Marissa mengikutnya ke Sungai Petani berjumpa dengan ibunya.


“Tapi ada satu syarat untuk menutup mulut saya drpd melaporkan hal ini pada Haji Aisy. Saya boleh reka alasan lain tapi... awak kena tolong saya satu hal.”

“Apa syaratnya? Nak tolong apa?”


Takut punya pasal, Marissa akhirnya bersetuju utk menolong Zakuan dgn bersyarat.


“Tak boleh pegang, tak boleh sentuh-sentuh, jangan duduk rapat-rapat dan jangan... ehemm... jgnn... hmmmm...”

“Jangannnn apa!!!”

“Jgn jatuh cinta dgn sayalah!”


Memanglah mula-mula, masing-masing menidakkan perasaan itu. Tapi, kalau dah pi balik pi balik, Bee Sayang, Sayang Bee... tak tercuit ke hati itu? Masalahnya, baru tujuh hari bekerja, Marrisa nak berhenti kerana mahu berkahwin dengan calon pilihan arwah umminya. Sekali lagi Zakuan patah hati.


“Ibu pun sudah terlanjur sayang. Aris tu baik sangat. Polos orangnya, mendengaq kata. Sygnya... bidadari Zack itu milik org, Naqib Zakuan. Tak payah hang nak seronok dgn milik org. Pulangkan balik pada ayah dia.”


Berjayakah Zakuan melupakan Marissa yang sudah dia anggap bidadarinya? Atau, mengejar cintanya wpun Marissa sudah mahu berkahwin?


Cinta itu hanya akan jadi milik kita apabila kita berjaya mengejarnya

Pelakon

Aliff Aziz

Ummi Nazeera

Nafiz Muaz

Nina Smith

Fazlina Ahmad Daud

Shazia Rozaini

Nada Nur Syuhada

Syefik

Sazrin Aizul

Ryun Ryry

Comments