Takdir Itu Milik Aku


Adaptasi Novel Karya Siti Rosmizah, Takdir Itu Milik Aku.

Berita gembira! 🎉😱 Page Ni hampir 10k view! Tq

Sebagai tanda terima kasih di atas sambutan luar biasa dan sokongan anda, drama daripada karya terbaik adaptasi novel Siti Rosmizah iaitu Takdir Itu Milik Aku akan disambung 13 episod lagi bermula 6 Mei 2024 ini. Teruskan setia menyaksikan ketabahan Dian dan Zarif berdepan takdir yang tertulis.

Saksikan lakonan Emma Maembong dan Shaheizy Sam dalam #TakdirItuMilikAku setiap Isnin Hingga Khamis, Pukul 10 Malam di Astro RIA, On Demand, Astro GO dan Sooka!

Drama arahan Feroz Kadir

Terbitan : SROne Production 

Sinopsis:

Dian Zara, seorang anak yatim piatu yang menumpang kasih dengan neneknya. Emak saudaranya, Kamsiah tidak henti-henti menyeksa hidupnya. Maki hamun, pukul, cerca sudah lali dalam dirinya. Impian gadis muda ini untuk belajar hingga ke menara gading telah musnah di tengah jalan.

Dian disuruh menjadi orang gaji. Dia akur dengan kehendak emak saudaranya. Menjadi orang gaji bagaikan memberi sinar baru dalam hidupnya. Tapi sementara cuma. Perkenalan dengan cucu majikannya telah membuka tirai penderitaan dalam hidupnya semula. Dian telah ditipu dengan janji manis seorang lelaki. Janji untuk membahagiakan hidupnya hanyalah dusta belaka.

Zarif Adha, kerjaya dan kekayaan keluarganya menjadikan dirinya seorang yang angkuh dan sombong. Keangkuhan dan kesombongannya itu menyebabkan dia tidak teragak-agak mempermainkan hidup gadis naif ini. Rupanya dalam diam ada rancangan yang diatur dengan mamanya.

Datin Munirah, ketamakannya menjadikan dia lupa pada batas agama. Tanpa belas mahu pun simpati, hidup seorang gadis sanggup dihancurkan demi mencapai visi untuk membolot harta emak mentuanya. Tapi kenapa Dian yang dipilihnya? Kenapa gadis malang ini yang menjadi mangsa mereka? 

“Kau bukak mata kau besar-besar! Kau tengok betul-betul muka kau yang selekeh, berkerak yang buruk tu dalam cermin ni! Kau ingat aku saja-saja nak kahwin dengan kau! Hei bodohlah kau ni! Anak ini lahir bukan atas kerelaan aku! Kau tau tak betapa jijiknya aku menengok muka kau. Jijik, tahu tak! Kalau boleh hujung jari kau pun aku tak nak sentuh. Geli! Sebab yang aku rasa dekat kau selama ini, hanya benci! Benci! Benci!!! Hambur Zarif dengan kebencian yang begitu tepu di hati."

Allahuakbar! Raung Dian. Menggeletar seluruh badannya mendengar pengakuan biadab suaminya itu. Tapi itulah kenyataannya. Itulah kebenarannya. Pahit! Cukup pahit! Dan kepahitan yang ditelan oleh Dian itu menyebabkan dia bangkit dalam hidupnya. Kala itu biarpun beribu sesalan terucap di bibir lelaki ini, semuanya sudah tidak bererti padanya lagi. 

Memekiklah! Meraunglah! Menjeritlah! Keluarlah air mata darah kau hingga menitis di setiap anak tangga itu sekalipun! Aku tidak akan berpaling lagi! Hatiku sudah mati! Mati buat kau! Jangan kau berani nak mempermainkan takdir aku lagi! Aku yang akan tentukan jalan hidupku! Kerana Takdir itu milik aku!


Sinopsis Drama: Drama Takdir Itu Milik Aku mengisahkan tentang seorang anak yatim bernama Dian Zara (Emma Maembong)yang tinggal bersama neneknya. Kehidupan Dian Zara sebagai anak yatim sangat menyedihkan kerana selalu di seksa oleh Kamsiah (Jasmin Hamid) yang merupakan emak saudaranya. 

Impian Dian Zara untuk sambung pelajar juga hancur ditengah jalan dan terpaksa menjadi orang gaji. Sewaktu menjadi orang gaji Dian Zara berkenalan dengan seorang jejaka bernama Zarif Adha (Shahiezy Sam). Hidup Dian bukan berubah malah makin menderita apabila Zarif, dan ibu mertuanya melayan Dian dengan kejam. Dian dilayan seperti pembantu rumah. Malah lebih teruk daripada itu. Dian kehilangan anaknya. Sejak itu Dian mula berubah. Mencari semangat yang tersisa, Dian bangkit. Kifarah muncul bila Zarif dan ibu mertuanya kemalangan. Zarif mula mencari - cari Dian yang dihalaunya. Dia menyesal!

Comments