Si Jantung Hati


Guna Jantung Babi Untuk Teruskan Hidup, Drama Si Jantung Hati Tampil Jalan Cerita Unik - Pengarah Drama


Pengarah Si Jantung Hati, Zainorhisyam Samudin (Wak Dol) berkata, mesej yang dibawakan menerusi drama ini merupakan satu mesej yang positif.


“Kita membawakan mesej tentang ikrar tentang penderma organ, sesuatu yang positif. Drama ini juga membawakan isu universal selain memutarkan isu cinta yang juga bersifat universal. Dalam masa sama, ia membawa isu kemanusiaan, judgemental serta prejudis.


“Pihak penulis skrip telah pun berjumpa pihak JAKIM serta IKIM. Kita tanya pendapat supaya tak terlalu create isu.


“Kita turut ambil langkah berjaga-jaga dan cuba menghasilkan drama perubatan yang tidak contra dengan fakta. Kami rujuk pihak doktor dan pakar jantung tentang isu ini,” katanya kepada Astro Gempak.


Sinopsis

Drama 10 episod ini berkisar tentang Amir yang berusia 23 tahun menerima berita buruk berkaitan hidupnya apabila jantungnya perlu digantikan dengan segera atau dia akan mati.

Akibat terdesak dan mahu menangguh kematian, Amir mengambil keputusan melakukan pemindahan jantung babi yang diperolehi melalui kawan lamanya.

Bagaimanapun, setelah bangun dari pembedahan, persoalan mulai timbul dalam diri Amir sama ada darah yang dipam dalam badannya menerusi jantung babi membuatkan tubuhnya menjadi haram?Comments